V rómskej osade na Podskalke v Humennom pribudne internetový klub

08.07.2005 Humenné

Humenné 8. júla (TASR) - Osem tisíc eur z grantového programu Európska únia a mládež získali na prestavbu schátraného skladu na internetový klub v rómskej os...
Humenné 8. júla (TASR) - Osem tisíc eur z grantového programu Európska únia a mládež získali na prestavbu schátraného skladu na internetový klub v rómskej osade Podskalka v Humennom.

Stavba, ktorá v priebehu roka prejde rekonštrukciou, slúžila doposiaľ ako sklad pre tamojšiu základnú školu. \"Bude tu jedna miestnosť internetová, kde si môžu mladí vyhľadávať zamestnanie, školy atď. , jedna väčšia miestnosť na klubovú činnosť, to znamená na kurzy šitia, varenia, pre spevácky, tanečný krúžok, kurzy anglického a francúzskeho jazyka, \" uviedol dnes pre TASR rómsky vajda Róbert Kaša. Vyjadril presvedčenie, že za získané peniaze dokážu vytvoriť priestory, kde sa bude mládež z osady vzdelávať a stretávať.
Na vypracovaní projektu sa podieľali aj mladí Rómovia. \"Myslím, že je to dobrá vec, zníži sa kriminalita, mladí ľudia sa budú mať kde schádzať, nebudú postávať na ulici, ale naučia sa množstvo nových vecí, \" doplnil rómsky asistent Tomáš Hospody.
Na rekonštrukcii skladu sa budú okrem firiem dobrovoľne podieľať aj rodičia tamojších detí. V rómskej osade na Podskalke žije v súčasnosti asi 700 detí a mladých ľudí do 25 rokov.
 

Vyberte región